Undeva în sudul Italiei se află una dintre cele mai frumoase regiuni din lume, iar titlul a fost oferit atât de National Geographic, cât și de cei de la Lonely Planet. Puglia este o zonă situată în sudul țării, între Marea Adriatică și Marea Ionică, celebră pentru căsuțele trulli și micul orășel Alberobello, ce adună nu mai mult de 10.000 de localnici, dar atrage milioane de turiști. Este o destinație de top pentru orice pasionat de călătorii, iar dacă te gândești să îți planifici următoarea vacanță, atunci trece pe listă și acest loc.

Scurtă istorie a căsuțelor trulli din Alberobello

În 1996, UNESCO a inclus Alberobello în patrimoniul mondial, numind căsuțele trulli: „exemple remarcabile de construcții de piatră, o tehnică de construcție preistorică, încă folosită în această regiune. Trulli sunt făcute din blocuri de calcar, colectat de pe regiunile învecinate. Trăsătura lor comună este reprezentată de acoperișurile piramidale, bombate sau conice.”

În anii 1500, familia de nobili Acquaviva voia să evite plătirea taxelor către Rege, astfel că le-au ordonat țăranilor din regiunea Alberobello să își construiască locuințele fără mortar, pentru ca în cazul unei inspecții regale, structura acestora să poată fi dărâmată ușor, iar dările să rămână mici. Folosing calcar local și unele tehnici ingenioase de construcție, localnicii au ridicat căsuțele trulli, multe dintre ele fiind în picioare și astăzi. În anii 1700, după mai multe petiții din cauza țăranilor nemulțumiți că trebuie să își dărâme constant căminele, Regele le-a respectat dorința și a făcut din Alberobello un oraș regal, independent de capriciile nobililor feudali. După mai bine de 300 de ani, rezidenții nu mai locuiesc în trulli, iar cele peste 1,500 de case au fost restaurate și transformate în magazine, restaurante și locuri de cazare pentru turiștii care caută o experiență unică.

Casele trulli nu sunt doar în Alberobello, este putând fi văzute și în alte orășele din Bari, precum Locorotondo, Castellana, Turi, Noci, Conversano și Manopoli.

Ce poți face în Alberobello

1. Fă un tur al orașului cu trotineta. Străzile din Alberibello sunt înguste, așa că o trotinetă automată este cel mai bun mijloc de transport, pentru a te asigura că nu ratezi niciun loc. Pe lângă faptul că vei vizita toate obiectivele importante mult mai ușor, te vei și distra. Poți opri fără probleme pentru a mânca undeva sau a savura un cocktail fără alcool.

2. Vizitează o căsuță trulli. Găsești multe astfel de locuințe care au fost păstrate intacte și îți arată cum trăiau oamenii la începutul anilor 1900.

3. Plimbă-te pe străduțele din Alberobello, sunt opt și sunt paralele, din piața orașului, astfel că nu au cum să te rătăcești. Aproape toate străzile duc spre biserica Sant Antonie – singura biserica trulli din lume. Vei avea parte de o priveliște spectaculoasă, cu multe case adorabile, magazine, restaurante, baruri de înghețată, locuri ce îți vor bucura ochii ore bune.

4. Savurează o înghețată la o gelaterie din oraș. Italienii sunt faimoși pentru acest desert. Iar dacă vrei să alegi o locație premiată, Arte Fredda este locul perfect. Aici se vinde înghețată tradițională încă din 1994.

Sursa: Instagram.

5. Dacă ai ajuns în Alberobello, trebuie să dormi într-o casă trulli cel puțin o noapte. Multe dintre aceste locații oferă cazare și mic-dejun, așa că sigur vei găsi oferte pentru orice buget.

6. După înghețată, poți încerca și pasticciotto, un alt desert tradițional în această regiune. Preparatul este perfect la micul-dejun, dar poți să îl mănânci oricând, mai ales că mulți turiști spun că te vei simți ca și cum ai gusta Raiul, așa că va fi greu să te mulțumești cu unul singur.

7. Nu ezita să mergi și în orașele vecine, mai ales că poți ajunge ușor în multe locuri din Alberobbelo. Te poți deplasa atât cu mașina, cât și cu autobuzul sau trenul.

8. Dacă tot ajungi aici, poți învăța să faci mozzarella. Un tur în engleză la o fabrică nu costă mai mult de 15 euro de persoană și poți să intri și tu în producție pentru câteva minute. În plus, vei gusta din toate tipurile de brânză.

Cum ajungi în Alberobello

Dacă vrei să îți faci vacanța în Alberobello, află că sunt curse low-cost din București, Cluj sau Timișoara până în Bari. De acolo, trebuie să mergi la Gara Cenrală și să iei un tren până în orașul căsuțelor trulli. Drumul durează o oră și 40 de minute, iar prețul unul bilet este de aproximativ 5$. Odată ajuns la destinație, îți va fi ușor să te orientezi, pentru că sunt indicatoare peste tot. În plus, din gară și până la căsuțele de poveste mai faci aproximativ 5 minute.

Ce trebuie să reții: trenul care pleacă din Bari spre Alberobelloo nu este operat de compania națională de căi ferate, ci de una privată. Vei putea cumpăra biletele de la un chioșc aflat lângă peron, dar nu ezita să apelezi la serviciul de informații pentru îndrumări.