Călătoriile sunt, cu siguranță, cea mai bună investiție, dar poate fi o provocare, să ajungi mereu acolo unde îți dorești. Zborul, cazarea, masa, toate aceste cheltuieli te pot descuraja să mergi mai departe. Daca tii, însă, cont de câteva lucruri, s-ar putea să îți fie mai ușor decât crezi.

1. Alege rute ocolitoare pentru zboruri

Rutele ocolitoare presupun mai multe zboruri și deseori le faci cu companii diferite, dar vei reuși să găsești, astfel, bilete mai ieftine. O altă metodă este să mergi cu avionul până în punctul A, apoi să iei trenul până la destinație. De exemplu, un zbor până la Roma și apoi trenul până în Veneția te vor costa mai puțin decât un zbor direct spre Veneția.

2. Optează pentru curse de noapte cu trenul sau autobuzul

Dacă nu vrei să mergi cu avionul și vrei să optezi pentru tren sau autobuz, caută curse care pleacă noaptea. Biletele pentru acestea costă mai puțin, iar dacă vrei să vezi mai multe orașe și să nu plătești cazare, vizitează ceva ziua, iar noaptea deplasează-te spre destinația nouă cu trenul. În acest fel, nu va trebui să plătești și hotelul.

3. Nu închiria mașină

Închirierea unei mașini poate părea o alegere bună, dar evită să faci asta în orașele mari. Pe lângă faptul că vei petrece mult timp în trafic, nu vei avea aceeași plăcere de a descoperi străzile și de a interacționa cu localnicii. În plus, îți va fi întotdeauna greu să găsești un loc de parcare. Mijloacele de transport în comun, dar și o bicicleta sunt o alternativa mai bună.

4. Nu îți lua multe bagaje

Atunci când călătorești cu bagaje mai puține, economisești bani, pentru că nu va trebui să plătești bagaj de cală. Mai ales dacă nu stai mai mult 3 – 4 zile, nu ai motive să îți iei multe lucruri la tine.

5. Alege să stai într-un apartament/garsonieră

Poate fi comod la hotel, dar un apartament sau o garsonieră are un avantaj imposibil de ignorat: are bucătărie, astfel că îți poți pregăti acolo cel puțin o masă și poți cheltui mai puțini bani pe mâncat în oraș.

6. Mergi la muzeu gratis

Multe muzee au anumite ore sau chiar zile în care pot fi vizitate gratuit. Informează-te, înainte să pleci în vacanță, și programează-ți plimbările, astfel încât să nu fie nevoie să plătești bilet.

7. Plătește cu cardul în moneda locală

Unele țări te lasă să alegi în ce monedă vrei să plătești cu cardul, așa că optează întotdeauna pentru cea locală. În acest fel, nu vei mai plăti taxele pentru schimbul valutar.

8. Fii flexibil când alegi datele de călătorie

Unele zboruri costă mai puțin în anumite zile, așa că verifică întotdeauna prețul biletelor și în zilele apropiate celor dorite de tine. Chiar dacă vă trebui să pleci mai devreme sau mai târziu cu câteva zile, vei economisi o sumă frumoasă, pe care o poți cheltui în vacanță.