Muzeul „Auschwitz-Birkenau” aflat în Polonia este cel mai emblematic simbol al Holocaustului. În trecut, a fost cel mai mare lagăr de exterminare nazist unde mai mult de 1,1 milioane de persoane au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, este un complex muzeal în care mii de turiști vin să vadă cu proprii ochi urmele acestei crude istorii.

Acesta se împarte în două tabere, Awschitz I care se situează în orașul Oswiecim și Awschitz II- Birkenau se află în satul Brzezinka. Numărul persoanelor care au murit în taberele de exterminare nu se poate stabili cu exactitate, dar se poate estima undeva la 1,1 milioane, dintre care cea mai mare majoritate erau evrei. 

Vizita la muzeul „Auschwitz-Birkenau” este unul cu o încărcătură emoțională puternică, unde turiști pot vedea obiecte personale ale oamenilor deportați în lagăr sau date generale despre întreaga istorie a Holocaustului. De altfel, pot fi găsite aici chiar și cutiile care în trecut conțineau cianură și care erau folosite pentru gazarea persoanelor.

Pe lângă acestea, pot fi vizitate diversele încăperi care serveau drept locuri de judecată sau de exterminare. 

Deși istoria acestui loc este una crudă, iar imaginile rămase în urma acestuia nu sunt deloc placute, Auschwitz rămâne un loc emblematic și interesant de vizitat, mai ales pentru cei pasionați să afle mai multe despre întămplările din acea perioadă.

Pentru  a vedea un tur virtual accesează  http://www.panorama.auschwitz.org

Ia pentru cei interesati să citească  cărti care trateaza tema Holocaustului recomandăm:

1. Antonio G. ITURBE ,,Bibliotecara de la Auschwitz” 

Aparută la Editura RAO, ,,Bibliotecara de la Auschwitz” este o carte inspirată din povestea reală a supraviețuitoarei Dita Kraus. Protagonista este o fetiță de 14 ani prinsă în teribilul lagăr de concentrare de la Auschwitz și a cărei menire este să țină ascunse 8 cărți uzate pe care le împarte apoi printre deținuți, încercând să păstreze o oază de liniște și cunoaștere, o sursă de libertate într-o lume în care moartea este la ordinea zilei. 

Întreaga recenzie o poți citi pe: http://iubescsacitesc.ro/antonio-g-iturbe-bibliotecara-de-la-auschwitz/

Cartea poate fi achiziționată de pe:https://www.thebookclub.ro/produs/bibliotecara-de-la-auschwitz/

2. Leon Leyson: Un băiat pe lista lui Schindler

Leon Leyson avea numai 10 ani când naziștii au invadat Polonia, iar familia lui a fost forțată să se mute într-un ghetou din Cracovia. Cu un noroc incredibil, perseverență și curaj, Leyson reușește să supraviețuiască sadismului naziștilor. În final, generozitatea și iscusința unui bărbat german numit Oskar Schindler au fost cele care i-au salvat viață lui Leon, ca și unor membri din familia lui, numele lor fiind adăugate pe lista muncitorilor evrei din fabrica acestuia-o listă ce a devenit faimoasă în toată lumea: Lista lui Schindler. Aceasta este singura carte de memorii publicată vreodată de un copil supraviețuitor de pe Lista lui Schindler și ilustrează perfect demnitatea autorului.

Întreaga recenzie o poți citi pe: http://iubescsacitesc.ro/leon-leyson-un-baiat-pe-lista-lui-schindler/

Cartea poate fi achiziționată de pe:https://www.thebookclub.ro/produs/un-baiat-pe-lista-lui-schindler/

3.  Jurnalul Annei Frank

Povestea tragica a Annei Frank e bine cunoscuta. Impreuna cu familia ei si alti cunoscuti evrei, Anne a stat ascunsa timp de doi ani (6 iulie 1942–4 august 1944), de teama deportarii in lagar, in asa-numita Anexa a sediului firmei patronate de tatal sau, in Amsterdamul ocupat de germani. Avea 13 ani cand a intrat in Anexa. A tinut aici un jurnal (inceput anterior, in 12 iunie 1942), devenind la un moment dat constienta ca el va reprezenta un document important dupa ce razboiul se va sfarsi. In 4 august 1944, asadar nu mult dupa debarcarea Aliatilor in Normandia, cand finalul recluziunii parea foarte aproape, Anne si ceilalti sapte locatari ai Anexei sunt arestati si mai tarziu deportati cu ultimul transport spre Auschwitz. Cu exceptia lui Otto Frank, toti vor muri. Anne si sora ei se sting de tifos la Bergen-Belsen in februarie sau martie 1945. Eliberat din lagarul de la Auschwitz, tatal Annei va publica si va face cunoscut in toata lumea jurnalul fiicei sale.

Cartea poate fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro/produs/jurnalul-annei-frank/ 

 

4. Băiatul cu pijamale în dungi 

Aceasta este povestea unui baietel german pe nume Bruno, al carui tata a primit o slujba foarte importanta, ceea ce inseamna ca toata familia trebuie sa se mute departe de oras, intr-un loc ciudat, unde casa lor e singura locuinta adevarata si unde in spatele unor garduri nesfarsite se afla sute, poate mii de oameni imbracati in pijamale in dungi. Bruno se straduieste sa inteleaga ce se intampla in jurul sau. Cititorul banuieste despre ce e vorba, dar bietul Bruno, nu. Porneste asadar sa exploreze imprejurimile si intrezareste un punct care devine o pata si pata, un baiat. Scrisa intr-un limbaj simplu, copilaresc, aceasta carte este mult mai mult decat o poveste pentru copii. Cititorul se va teme de momentul in care Bruno isi va pierde inocenta copilariei si va incepe sa intrezareasca adevarul, dar poate ca lucrurile vor evolua si mai rau si el nu va descoperi deloc adevarul. John Boyne este un scriitor irlandez, nascut la Dublin in 1971. A scris nenumarate carti si povestiri pentru copii. Cartea sa Baiatul cu pijamale in dungi s-a vandut in lumea intreaga in peste 2,5 milioane de exemplare si a fost ecranizata de curand de Miramax.

Cartea poate fi achiziționată de pe: https://www.thebookclub.ro/produs/baiatul-cu-pijamale-in-dungi/