Călătoritul prin lume este mai mult decât un hobby, este o șansă nemaipomenită prin care poți evolua și te poți transforma (și forma) ca persoană. Călătoriile te pregătesc pentru viață, te fac mai responsabil și te educă să ai mai multă răbdare – atât cu tine, cât și cu oamenii din jurul tău.

Cu siguranță este o formă de auto-educare care merită experimentată, mai ales că sunt unele lecții despre viață pe care numai călătoriile ți le poate dezvălui.

  1. Călătorind, ieși din zona ta de confort și-ți dai seama că indiferent de vârsta pe care o ai, poți fi începător la un anumit capitol. De exemplu, cum să-ți comanzi mâncare în Italia când meniul este în italiană, iar tu nu vorbești limba.
  2. Călătoritul îți demonstrează că nu ești niciodată singur. Îți poți face prieteni pretutindeni, indiferent de limbă sau de naționalitate. Știm, suntem tentați să ne prețuim mai mult prieteniile legate în copilărie sau în anii de studenție, dar și prieteniile legate la maturitate se pot dovedi a fi legături care-ți umplu viața de cunoaștere și te pot învăța o lecție importantă de viață: ești doar un mic pion pe tabla de șah a vieții, iar co-echipierii tăi se pot afla la continente distanță.
  3. Călătorind, înveți să accepți și să încerci gastronomii diferite. Când vizitezi o țară nouă, aderă la bucătăria locală și încearcă să guști din toate preparatele care îți fac cu ochiul. Iar atunci când îți va fi dor de gusturile locale, nu da înapoi de a le recrea în propria ta bucătărie sau chiar de a le găti familiei sau prietenilor un prânz în stil american, african, australian și așa mai departe.
  4. Călătoritul îți testează limitele. Foarte multe lucruri ți se pot întâmpla într-o călătorie, de la a te rătăci pe străzile orașelor la a nu reuși să ceri indicații locuitorilor ori a înfrunta o vreme potrivnică. Cu fiecare țară pe care o vizitezi, abilitățile tale de adaptare devin tot mai flexibile și mai puternice. Gândirea strategică și rezolvarea de probleme, găsirea unor soluții alternative la momentele de impas sunt atu-uri pe care ți le poți îmbunătăți de la o experiență de călătorie la alta.
  5. Călătorind, înveți limbi străine noi. Poate nu chiar în totalitate, dar vei deprinde cu ușurință câteva cuvinte și expresii folositoare care te vor ajuta să te ghidezi prin oraș, să ceri indicații sau explicații oamenilor din jur, să socializezi și să te împrietenești cu cei care-ți ies în cale.
  6. Călătoritul te învață să apreciezi noile culturi. Nimic nu te pregătește mai bine pentru viață decât o călătorie în interiorul unei culturi diferite de a ta. Acest fapt te va ajuta să înțelegi de ce unii oameni fac ceea ce fac sau gândesc așa cum gândesc. Celelalte religii pe care le știi doar după denumire au venit de undeva. Ideile, arta și codurile morale au apărut și ele de undeva. Fiecare cultură are propriile sale comori. Ia-ți inima în dinți și descoperă-le!

Tu ce lecții ai învățat din călătoriile tale?