Cafeaua ne-a marcat viețile în moduri pe care cu greu le putem descrie în cuvinte. Este licoarea magică ce ne dă energie dimineața, băutura care ne reîmprospătează forțele după-amiaza și cel mai bun motiv pentru a ne revedea cât mai des cu prietenii sau oamenii dragi. Este primul motiv pentru care te dai jos din pat dimineața și invitația perfectă la o întâlnire romantică în oraș. Mai mult ca sigur am putea scrie o carte despre ce înseamnă cafeaua pentru fiecare dintre noi, iar fiindcă atașamentul față de această băutură este atât de mare, pare a fi o idee inspirată aceea de a-ți alege următoarea destinație de călătorie ținând cont de pasiunea ta pentru cafea.

Descoperă propunerile noastre de destinații pentru iubitorii de cafea!

1. Belluno, Italia

Belluno este un oraș din Italia traversat de râul Piave și afluenții săi, situat în partea nordică a Veneției, acolo unde câmpiile plate din Sud se întâlnesc cu Dolomiții și munții din Nord. Orașul are un fundal atractiv, constituit din munți. Începe turul în Belluno în Piazza del Duomo, înconjurată de sate și piațete și pe măsură ce înaintezi în inima orașului, să descoperi și celelalte atracții turistice importante.

Cum ar fi Catedrala San Martino din Belluno, care datează din secolul al XVI-lea și domină Piazza del Duomo. Este de o frumusețe delicată, realizată din piatră galbenă, o culoare specifică tuturor clădirilor din regiune.  Aproape de catedrală se află și o biserică medievală cunoscută pentru o sculptură care-l întruchipează pe Sfântul Ioan Botezătorul, și care datează din secolul al XVII-lea.

Palazzo dei Rettori este cea mai impunătoare clădire din Belluno, construită prin secolul al XV-lea. A fost Primăria orașului în era medievală. Torre Civica sunt ruinele a tot ceea ce a mai rămas dintr-un castel care odinioară obișnuia să fie inima orașului. Există și un muzeu interesant în Belluno, ce posedă o colecție de picturi ale artiștilor locali, precum și niște artefacte arheologice uimitoare.

Munții din oraș reprezintă, de departe, principala atracție pentru turiști, iar Belluno este o escapadă grozavă pentru a explora Munții Dolomiți. Tot în acest oraș poți practica ski-ul, snowboard-ul și bobsleigh.

Bonus: La poalele munților Dolomiți, poți admira Fabrica de Prăjire a cafelei Bristot, fondată în anul 1919 de către Domenico Bristot. Bristot este un brand de cafea prezent în industria HoReCa, cu o tradiție și o experiență de 100 de ani în răspândirea gustului espresso-ului autentic italienesc în fiecare colț de lume.

2. Istanbul, Turcia

Tare, aromată și neagră ca noaptea, așa am putea descrie cafeaua turcească. Dacă ești în căutarea autenticității gustului de cafea, adaugă Istanbul pe lista ta cu destinații ideale pentru iubitorii de cofeină. Bariștii din acest oraș eurasiatic își fierb cafeaua măcinată într-un recipient din metal numit „cezve” (ibrik). Dacă îți place cafeaua cu un corp plin, prăjită intens, vei fi încântat chiar de la prima gură. În plus, îți poți duce experiența de gust la un cu totul alt nivel vizitând Galata Konak Café, The House Café, Pierre Loti Café sau Midpoint Café din Istanbul.

3. Addis Abeba, Etiopia

Arabica și Robusta, principalele soiuri de boabe de cafea, au fost descoperite în Etiopia, așadar, iată motivul perfect pentru care să vizitezi această țară. De aici provin multe origini de cafea premium. Altitudinile de peste 1500 de metri de aici încadrează cafeaua etiopiană în categoriile Strictly High Grown și Strictly Hard Bean, ceea ce presupune că cireșele de cafea s-au dezvoltat mai greu și rezultă într-o cafea cu un bob mai dens și mai aromat.

Cele mai importante plantații de cafea din Etiopia sunt Yirgacheffe, Sidamo și Harrar, fiecare dintre acestea având proprietăți unice. Boabele de cafea din Yirgacheffe sunt mai picante și mai vibrante, au un gust dulce, o aromă florală, note de citrice și corp delicat. Cafeaua din regiunea Sidamo are un corp bogat, un retrogust intens, pe când cea din zona Harrar are note fructate de afine, o aciditate aprinsă și un corp mediu până la bogat.

Cu siguranță o vizită în Etiopia te va învăța foarte multe lucruri esențiale despre lumea cafelei – începând de la plantațiile pe care cireșele de cafea cresc și până la modalități de recoltare, uscare, prăjire și ambalare a boabelor.

4. Atena, Grecia

Grecia diferă de restul țărilor din lume datorită cafelelor freddo, care fac o adevărată senzație în sezonul estival. Dacă abia aștepți să te răcorești pe malul mării cu un freddo espresso, freddo cappucino sau espresso tonic, Grecia este Raiul pe pământ pentru tine, iubitor al cafelei.

5. New Delhi, India

Un fapt interesant referitor la cafeaua indiană: este adesea plantată lângă mirodenii precum cardamomul și scorțișoara, tocmai pentru a oferi boabelor o aromă picantă distinctă. Alte soiuri de cafea sunt cultivate lângă portocale, banane și flori de vanilie, fapt care le oferă un gust ușor, fructat sau floral. Iată de ce merită să ajungi și în India, pentru a-ți îmbogăți bagajul de cunoștințe referitoare la cafea.

6. Brasilia, Brazilia

Până în prezent, este cea mai mare țară producătoare de cafea și o destinație preferată de iubitorii acestei băuturi, cu o producție uluitoare care a atins cifra de 2.594.100.000 kg de boabe de cafea în anul 2017. Cafeaua din Brazilia are un gust autentic și bogat, mai ales că temperaturile și climatul de aici sunt ideale pentru creșterea și cultivarea boabelor. Aici, cireșele de cafea se usucă la soare, fapt care le oferă un gust bogat și o textură delicată. Vino în următoarea ta călătorie aici și vezi cum se cultivă și produce una dintre cele mai îndrăgite băuturi din lume!

Indiferent ce oraș sau țară alegi din topul pe care ți l-am prezentat mai sus, suntem convinși că o vizită în aceste locuri îți va lărgi orizontul de cunoștințe despre cafea și te va face să prețuiești și mai mult fiecare ceașcă pe care o savurezi zi de zi.

Cu ce alte destinații ai mai completa lista?