Ți-am pregătit o listă cu plaje sălbatice din România, care îți vor potoli dorul de Grecia sau Croația în timpul pandemiei. Tu trebuie doar să îți alegi cu înțelepciune perioada vacanței.

Litoralul românesc este foarte aglomerat, plajele sunt împânzite de șezlonguri înghesuite unul în celălalt, iar distanțarea socială nu pare să fie o prioritate pentru cei care aleg stațiunile cu renume de la Marea Neagră. Însă există alernative și pentru iubitorii de liniște, care își doresc o vacanță departe de terase, cluburi și gălăgie.

5 plaje sălbatice din România

  1. Plaja Tuzla

Foto: Instagram

Plaja de la Tuzla este vedeta acestei veri, întrucât tot mai mulți turiști o recomandă. Nu te teme, însă, de aglomerație, pentru că plaja este atât de generoasă, încât te poți bucura de momente de liniște, chiar dacă este ceva mai populată decât era în anii trecuți. Oricum, cei de pe plaja Tuzla caută aceeași intimitate pe care o vrei și tu, așa că vor păstra distanța.

Din București până pe plaja aceasta nu faci mai mult de 2 ore și jumătate în cursul săptămânii, când drumul nu este atât de aglomerat. Plaja Tuzla se află în sudul litoralului, între stațiunile Eforie Sud și Costinești, iar pentru a ajunge pe nisipul fin trebuie să parcurgi 2 km de la șoseaua națională pe un drum asfaltat recent, care nu îți va provoca dureri de cap.

Pe plajă sunt câteva terase improvizate, unde poți mânca bine, la prețuri mai mult decât decente, însă nu trebuie să ai mari așteptări în ceea ce privește aspectul acestora. De aici îți poți cumpăra și băuturi reci, dacă nu vii pregătit cu o ladă frigorifică plină cu toate cele necesare.

  1. Plaja Vadu

Foto: Instagram

Plaja Vadu nu mai este de multă vreme nepopulată, însă și-a păstrat aspectul sălbatic și poate fi cadrul ideal pentru o zi liniștită la plajă. Chiar dacă plaja este plină de rulote și corturi, tot vei găsi un loc retras, în care să îți întinzi prosopul și să îți așezi umbrela departe de alți turiști.

Pont: mergi până la capătul drumului paralel cu marea, parchează mașina și de acolo mergi pe jos 200-300 de metri și te vei putea bucura de natură fără să fii deranjat de cineva. Nu uita să plătești taxa de acces în Rezervația Biosfere Deltei Dunării, din care Vadu face parte.

  1. Plaja Corbu

Foto: Instagram

Puțin mai la sud de Vadu vei găsi plaja Corbu, care este și ea încă neamenajată. Totuși, aici sunt și câteva terase pe plajă și un număr mai mare de turiști decât la Vadu, pentru că este mai ușor accesibil, drumul fiind mai scurt și mai ușor de parcurs cu mașina.

La fel ca și Vadu, Corbu face parte din Rezervația Biosferei Deltei, așa că trebuie să plătești o taxă de acces în valoare de 5 lei/ persoană.

  1. Plaja Perișor

Foto: Instagram

Foarte greu accesibilă, dar cu adevărat sălbatică, plaja Perișor este amplasată exact la confluența Deltei Dunării cu Marea Neagră. Accesul se face aici numai cu barca, din cea mai apropiată localitate – Dunăvățu de Jos, care se află la nu mai puțin de 30 km distanță.

Pe plaja Perișor se află o singură clădire, care este însă abandonată. Este vorba despre o fostă cherhana, care completează de minune peisajul sălbatic al plajei.

Turiștii pot face plajă aici numai pe parcursul zilei, camparea fiind complet interzisă din cauză că zona este populată de vipere, dar și de șacali.

  1. Gura Portiței

Foto: Instagram

Tot în Delta Dunării vei găsi și Gura Portiței, care deși a devenit foarte populară în ultimii ani, nu este încă foarte aglomerată, întrucât este greu accesibilă și o vacanță aici poate fi destul de costisitoare. Dacă vrei însă o experiență mai autentică, poți campa pe plaja de aici, în loc să te cazezi la căsuțe sau pensiuni. Priveliștea pe care o vei avea nu se compară cu nimic.

O zi sau poate chiar o vacanță întreagă petrecută pe aceste plaje sălbatice din România te ajută să te deconectezi complet de la stresul cotidian. Dacă vrei însă să contribui la conservarea frumuseții acestor plaje dominate încă de natură, nu uita să îți strângi gunoaiele la final de zi și să le iei cu tine, în mașină, pentru a le arunca la cea mai apropiată pubelă.

De asemenea, pentru o experiență plăcută, este important să te duci la plajă pregătit cu tot ce îți va fi necesar pe parcursul zilei. O ladă frigorifică cu mâncare și băuturi reci, o umbrelă de soare, precum și proasoape și loțiuni de plajă cu SPF mare nu trebuie să îți lipsească din bagaje.