Trăim într-o lume fascinantă și nu-ți poți da seama mai bine de asta decât atunci când călătorești și-i descoperi minunățiile. Gheizere care scuipă dioxid de sulf, dune de nisip de un alb pur, munți colorați de parcă ar fi desprinși dintr-o pictură suprarealistă, toate acestea sunt doar vârful iceberg-ului atunci când vine vorba de inventariat minunile naturale ale lumii.

Îți propunem să arunci o privire peste lista de destinații turistice uimitoare de mai jos. Îți va fi greu să crezi că ele există cu adevărat, dar sunt 100% reale!

1.Deșertul Alb – Farafra, Egipt

A fost odinioară situl unui lac masiv, dar acum, această fâșie întinsă de deșert este casa unor nisipuri colorate ciudat și a unor formațiuni din piatră extrem de fascinante. Sahara el-Beyda sau Deșertul Alb al Egiptului se întinde pe circa 200 kmp și are în palmares sculpturi naturale create de eroziunea unor vânturi extrem de puternice, încărcate cu nisip.

Vizitând Deșertul Alb, descoperi tot felul de forme care par să sfideze gravitația: conuri, ciuperci, monoliți, șoimi, chiar și un sfinx – iată ce lume de forme sculptate în piatră de către elementele naturii se ascunde în vestul Egiptului, în depresiunea Farafra!

2. Deșertul Alb – New Mexico

În New Mexico, la circa 30 de km sud-vest de orașul numit Alamogordo, SUA, există un loc unic în lume. Deșertul Alb din New Mexico se întinde pe mai bine de 700 km și nu este format din cuarț, spre deosebire de alte deșerturi, ci din praf de minerale și cristale. Particularitatea cristalelor din Deșertul Alb constă în faptul că acestea nu absorb căldura provenită de la razele soarelui, iar asta înseamnă că granulele sunt reci la atingere.

Nisipul alb de aici formează dune care de cele mai multe ori ating chiar și 15 metri înălțime. Vânturile din sud-vest le schimbă mereu formele și dimensiunile. Supranumit și „Deșertul de Porțelan”, acest loc unic este situat la 1.185 m deasupra nivelului mării, fiind considerat cel mai mare depozit natural de gips din întreaga lume.

3. Goblin Valley – Utah

În statul Utah din SUA se află o vale nelocuită, situată la circa 347 de km sud-est de Salt Lake City. Culmile și formațiunile stâncoase de aici au fost erodate de vânt și apă de-a lungul anilor, creând un spectacol vizual nemaipomenit pentru turiști. Unii cred că aceste forme seamănă cu niște spiriduși, de unde i-au dat și numele de „Valea Spiridușilor”.

Zona din care poți admira aceste formațiuni are doar 3,2 km lungime și 1,6 km înălțime, iar pentru a te putea apropia de aceste stânci bizare, mai multe poteci au fost amenajate de-a lungul traseului.

4. Poarta către Iad – Turkmenistan

Poarta Infernului se află pe Pământ, sau cel puțin așa pretind localnicii din apropierea orașului Darvaz, din Turkmenistan. La aproximativ 260 de km de capitală, se află un crater uriaș care arde continuu, situat în mijlocul deșertului Karakum, a cărui priveliște i-a determinat pe locuitori să o numească „Ușa către Iad”.

Povestea craterului uriaș care arde continuu datează din 1971, când o echipă de geologi sovietici au forat în acel loc și au descoperit o cavernă cu gaze naturale. Din cauza săpăturilor lor, pământul din acel loc s-a prăbușit, lăsând în urma sa o gaură imensă, cu diametru de 70 m. Echipa de geologi s-a temut că se vor elibera gaze dăunătoare în aer, așadar, a decis să dea foc craterului, care arde chiar și în prezent.

De 35 de ani, craterul nu a fost explorat nici măcar o singură dată, iar cel mai ciudat este faptul că deși nimeni nu știe unde duce acesta, numărul turiștilor care-l vizitează este tot mai mare de la un an la altul.

5. Dunele „pictate” din Parcul Național Vulcanic Lassen – California, SUA

Artiștii responsabili de peisajul neobișnuit al dunelor nu sunt nimeni alții decât vulcanii activi din zonă. Dunele pictate nu sunt altceva decât câmpuri de piatră care se formează din  straturi de cenușă vulcanică oxidată. Cenușa a devenit atât de puternic oxidată (și colorată), deoarece a căzut pe un pat de lavă care era încă fierbinte.

Pe lângă Dunele pictate, Parcul Național Vulcanic Lassen oferă o mulțime de alte minuni geologice. Este unul dintre puținele locuri din lume care conține toate cele patru tipuri de vulcani cunoscute nouă.

Pe care dintre aceste locuri fascinante ai vrea să le vizitezi mai întâi?