Baclavaua, ceaiul turcesc,  kebab-ul si rahatul turcesc  sunt acele lucruri care iti vin prima data in minte cand auzi de Turcia.

Daca planuiesti sa pleci intr-o calatorie in aceasta tara ar fi bine sa fii deja familiarizat cu stilul lor de viata si cu traditiile turcesti.

Te invitam sa patrunzi, alaturi de noi, in adancurile acestei tari si sa descoperi  30  de lucruri minunate pe care pe care trebuie sa le stii despre Turcia .

 

 1. Doua dintre cele 7 minuni ale lumii se gasesc in Turcia: templul zeitei Artemis din Efes si Mausoleul din Halicarnas.
 2. Cu turcii trebuie sa negociezi aproape orice.
 3. Istanbul este singurul oras care se afla pe doua continente.
 4. Marele Bazar este un adevarat labirint din 64 de străzi, 4000 de magazine și 25000 de muncitori.
 5. Hamam-ul (baia turceasca) este poate cel mai vechi obicei din lume legat de imbaiere pastrat pana in zilele noastre.
 6. Vanzatorii de inghetata de pe strazile din Turcia fac un adevarat one-man-show pana sa iti ofere desertul achizitionat.
 7. Cafeaua turceasca este servita dupa mese, este foarte tare si este isotita de un mic desert: o bucata de rahat turcesc sau o bomboana de ciocolata.
 8. Arca lui Noe a fost localizata pe Muntele Ararat (Agri Dagi) in estul Turciei.
 9. Turcii au introdus europenilor cafeaua si tot ei le-au dat olandezilor faimoasele lalele.
 10. Traditia spune ca strainul care bate la usa este considerat “Invitatul Domnului” pentru cel putin trei zile.
 11. Turcia are o bucatarie traditionala deosebita, mancarea turceasca fiind un amestec gastronomic din Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Balcani.
 12. Istanbulul mandriete cu cladirea istorica a statiei de tren Sirkeci. Aceasta este ultima oprire a trenului Orient Express.
 13. Fez-ul tradițional turcesc a fost interzis prin lege, iar acum este folosit doar in scopuri turistice.
 14. Turcii sunt foarte ospitalieri si prietenosi. Este foarte posibil  sa fii invitat la un turc acasa la doar 30 de minute dupa ce l-ai cunoscut.
 15. Asure este un fel de budinca cu gust dulce-acrisor care se serveste in Turcia. Se spune ca aceasta ar fi ultimul fel de macare servit pe Arca lui Noe.
 16. Faimosul razboi troian a avut loc in vestul Turciei, unde si astazi se pot admira ramasitele Calului Troian.
 17. Istanbul a fost capital a trei mari imperii ale lumii – Imperiul Roman, Imperiul Bizantin, Imperiul Otoman.
 18. Prima biserica dedicata Fecioarei Maria se afla in Efes.
 19. .Sfantul Nicolae a fost un episcop creștin din Anatolia bizantina, fiind renumit pentru faptul ca oferea cadouri oamenilor saraci.
 20. Turcia este cel mai mare producator si exportator de alune din lume.
 21. Moscheea Albastra este si-a castigat numele datorita placilor de faianta albastra de İznik folosıte la decoratiunile interioare.
 22. Cel mai indragit condiment din bucataria turceasca se obtine din uscarea ardeiului iute si este numit biber salças.
 23. De o popularitate deosebita se bucura si kolonya ( apa de colonie) care are multiple intrebuintari: dezinfectant pentru maini, solutie pentru taieturi, iti este oferita in restarante dupa terminarea mesei.
 24. Exista un obicei conform caruia turcii arunca un vas cu apa in urma celui care porneste intr-o calatorie pentru ca drumul acestuia sa decurga la fel de lin cum curge apa in urma lui.
 25. Rahatul turcesc este unul dintre cele mai vechi dulciuri din lume.
 26. Yeșilçam este Hollywood-ul turcesc, numit asa dupa o strada din Istanbul unde sunt situate multe studiouri de filmare.
 27. Iulius Caesar a rostit faimoasele cuvinte “Veni, vidi, vici” in Turcia.
 28. Turcia a fost printre primele țări care a acordat femeilor dreptul de vot.
 29. Termenul “harem” provine din limba araba si semnifica “interzis”. Haremul era acea parte a palatului in care stateau sotiile si concubinele sultanului.
 30. Constantinopolul, azi Istanbul, fosta capitala a Imperiului Roman, a fost construit pe sapte coline pentru a semana cu Roma.