Bucovina este renumită pentru mănăstirile care o împânzesc, precum și pentru peisajele rupte parcă din povești. Însă această regiune ascunde și alte comori, de care se vorbește prea puțin – iată 5 locuri deosebite, pe care nu ar trebui să le ratezi dacă ajungi în Bucovina!

Satul-muzeu Ciocănești, Bucovina

Comuna Ciocănești este una dintre comorile ascunse ale Bucovinei. Această localitate și-a câștigat în anul 2004 renumele de comună-muzeu datorită caselor pictate cu modele și simboluri tradiționale.
Dintotdeauna femeile din Ciocănești s-au ocupat de încondeierea ouălor de Paște, însă în anul 1950 una dintre localnice a hotărât să își înfrumusețeze casa cu modelele tradiționale pictate pe ouă și țesute pe ii. Vecinii au fost încântați de idee și au făcut același lucru. În timp, peste 600 de case tradiționale au fost transformate în opere de artă. Și în zilele noastre se respectă această tradiție pentru că primăria impune celor care își construiesc o casă în Ciocănești, să păstreze aspectul tradițional al acesteia și să o decoreze cu modelele deja faimoase.
Pentru a te bucura de frumusețea localității Ciocănești, parchează mașina în zona primăriei și vizitează muzeul etnografic, în incinta căruia se află și un muzeu al ouălor încondeiate cu o colecție impresionantă de peste 1000 de ouă. După ce închei vizita la muzeu, pornește într-o plimbare pe jos de-a lungul drumului principal din sat. În acest fel, vei putea să observi de aproape fațadele pictate cu motive tradiționale.

Rezervația naturală Tinovul Mare din Poiana Stampei (mlaștină de turbă)

Dacă ajungi în Bucovina, ar fi păcat să ratezi o rezervație cel puțin atipică pentru România: mlaștina de turbărie Tinovul Mare, care aparține de localitatea Poiana Stampei.
Rezervația are o suprafață ce depășește 600 ha, însă vei putea explora doar o mică parte din aceasta întrucât podețul din lemn făcut pentru turiști nu are mai mult de 1 kilometru –este însă suficient pentru a te putea bucura din plin de vegetația de-a dreptul impresionantă de aici.
Vei putea să te plimbi prin pădurea feerică de pini, să calci pe un covor pufos de mușchi, sa admiri tufele de merișoare care se pot observa la tot pasul prin rezervație, precum și să descoperi plante carnivore, care se găsesc din loc în loc în pe terenul mlăștinos.
Mare atenție însă, nu te aventura prea departe de podețul de lemn întrucât pământul este îmbibat de apă și picioarele ți se vor cufunda rapid în straturile de mușchi.

Crescătoria de cerbi de la Dârmoxa

La aproximativ 30 de kilometri distanță de Vatra Dornei, în localitatea Dârmoxa, vei descoperi o crescătorie de cerbi domesticiți. Este adevărat, drumul nu este asfaltat complet și poate deveni destul de plictisitor la un moment dat, însă odată ce ajungi în vârf de munte, la crescătorie, vei simți că merită efortul.
Mircea Păcuraru, cel care deține crescătoria, are și o pensiune, astfel încât turiștii se pot caza la doar câțiva metri de țarcurile cerbilor și ciutelor. Dacă ești doar în trecere, acesta te va primi cu brațele deschise și te va îndruma către punctul de observație, care se află la un sfert de oră de urcat pe o cărare de munte cu o panoramă care îți va tăia respirația.
Nu se percepe nicio taxă de vizitare a cerbilor, însă dacă dorești, poți lăsa o sumă modică pentru îngrijirea animalelor.

Bineînțeles, pe lângă aceste 3 locuri mai puțin cunoscute, ar trebui să îți faci timp și pentru obiectivele turistice mai renumite, pe care le găsești în orice broșură de prezentare a Bucovinei.
Mănăstirile precum Putna, Dragomirna, Sucevița sau Voroneț fac parte din patrimoniul Unesco și datează din secolele XIV – XVI. Acestea merită descoperite și observate în detaliu pentru că au o istorie, o arhitectură și o energie aparte. Dacă ajungi la mănăstirea Putna, ar fi păcat să ratezi Chilia lui Daniil Sihastru, care se află la numai 1 kilometru distanță.
Mina de la Cacica, Cetatea de Scaun a Sucevei, precum și Muzeul Satului Bucovinean aflat în vecinătatea cetății sunt alte obiective care ar trebui să se regăsească în planurile tale de vacanță.
Vatra Dornei este stațiunea vedetă din Bucovina, renumită atât pentru arhitectura deosebită a clădirilor cu istorie, cât și pentru Parcul Central populat de veverițe prietenoase ori pentru pârtiile de schi căutate pe timp de iarnă.