Praga mai este cunoscut și sub denumirile de “Oraşul celor o sută de clopotniţe” sau “Oraşul de aur“ și se află pe lista preferată a turiștilor, fiind una dintre cele mai vizitate destinații din Europa. 

Un oraș unde întâlnești artă la fiecare colț. Arhitectura impresionantă și străduțele acestui oraș creează o atmosferă perfectă de poveste, presărată cu accente gotice și unde te poți bucura de mâncare tradițională delicioasă. Sentimentul pe care ți-l lasă Praga este de întoarcere în trecut sau de pătrundere într-o lume fascinantă, unde la fiecare colț găsești ceva fermecător.

 Pentru a avea timp să te bucuri de întreaga splendoare a orașului Praga îți trebuie cel puțin câteva săptămâni. Noi am ales 11 obiective turistice pe care trebuie neapărat să le vizitezi dacă ajungi în ,,Orașul de aur” și nu ai suficient timp să-l explorezi pe tot.

1.Muzeul Franz Kafka

Sursa foto: https://www.themagger.com

Dacă ajungi în Praga cu siguranță nu trebuie să ratezi vizita la Muzeul dedicat lui Franz Kafka. Chiar dacă până acum nu ai auzit acest nume sau nu ai citit nicio carte scrisă de el, vei vedea că prezența lui se resimte în tot orașul prin statui, suveniruri sau reviste. 

Muzeul Kafka este unul dintre cele mai neconvenționale muzee din estul Europei, iar atmosfera romanelor sale poate fi simțită în fiecare element care înfățișează esența lumii sale artistice: suprarealismul și plăcerea pentru lucrurile ciudate. O experiență unică care trebuie neapărat trăită dacă ai șansa să ajungi în Praga.

Dacă te-ai decis să pui acest muzeu pe lista ta, nu uita să îți pui în bagaj și una din cărțile autorului german, așa că noi îți recomandăm ,,Scrisoare către tata” pe care o poți achiziționa de pe TheBookClub.

Iar dacă esti un pasionat de lectură și vrei să pătrunzi mai mult în atmosfera poveștilor pe care le creează autorii celebri, atunci poate te interesează articolul cu privire la 9 muzee care trebuie neaparat vizitate de iubitorii de carte.

2. Casa care dansează

Poreclită și ,,Fred și Ginger” după cei doi dansatori Ginger Rogers şi Fred Astair, această clădire a stârnit multe controverse de-a lungul timpului. Contruită în stilul neo-baroc, design-ul netradițional al acesteia a supărat multe voci care susțineau că nu se potrivește deloc cu arhitectura zonei, restul clădirilor fiind construite în stil baroc, gotic și Art Nouveau. 

În prezent, ea reprezintă o atracție pentru turiști și o plăcere pentru gurmanzi, adăpostind un restaurant cunoscut pentru preparatele sale delicioase.

Află mai multe în următorul clip video:

3. Insula Kampa

Una din atracțiile de pe insulă este Muzeul Kampa, care adăpostește opere ale faimoșilor František Kupka și Otto Gutfreund. Locul impresionează atât prin picturi absolut superbe, cât și prin sculpuri gigantice.

O altă atracție turistică este reprezentată de capodopera lui David Cerny, care constă în statui gigantice a unor bebeluși. Deși aspectul acestora este puțin straniu, turiști din toată lumea vin să își facă o fotografie cu aceste sculpturi cu totul aparte. 

4. Castelul din Praga

Având elemente arhitecturale vaste și datând încă din secolul al IX-lea, Castelul Praga este cel mai mare complex medieval din întreaga lume și cel mai important simbol al Cehiei.

Aici au locuit Regii Bemiei și Impărații Romani, iar în prezent castelul este locul de reședință al președintelui Republicii Cehe.

Poți afla mai multe despre Castelul din Praga în acest clip video:

5. Ceasul astronomic

Situat în piața din Centrul Vechi al orașului Praga, ceasul astronomic medieval este una dintre atracțiile preferate a turiștilor datorită spectacolului pe care îl oferă la fiecare oră. Cadranul de sus al ceasului indică ora exactă folosindu-se de imaginea celor 12 apostoli, iar cadranul de jos arată numele sfântului care se sărbătorește în ziua respectivă.

Legenda spune că ceasornicarului care a creat această capodopera i s-au scos ochii pentru a nu mai putea realiza vreodata ceva asemanător într-un alt loc.

Toată povestea faimosului ceas o poți afla în acest clip video:

6.  Podul Carol

Având denumirea inițială de ,,Podul de Piatră” sau ,,Podul Pragăi”, a fost denumit ulterior Podul Carol și  este unul dintre cele mai populare obiective turistice din Praga care datează încă din secolul al XIII-lea. 

Pe lângă istoria sa vastă și impresionantă, această construcție oferă și o galerie de artă prin statuile diferiților sfinți care sunt platate de o parte și de alta a podului.

Vizionează următorul clip video pentru a afla mai multe informații:

7. Biserica Tyn

La fel ca multe dintre clădirile orașului, Biserica Tyn are o istorie profundă în spate. În locul  în care este construită au fost alte trei biserici, dar care au fost dărâmate și ulterior s-a construit această catedrală care este cel mai puternic simbol al stilului gotic din Praga. 

Mai multe despre această cladire poți afla urmărind următorul clip video:

8. Turnul Pulberăriei 

Turnul Pulberăriei din Praga a fost una dintre porțile de fortificație medievală a Orașului Vechi, iar numele i se trage de la faptul că o perioadă a fost locul de depozit al prafului de pușcă.

În prezent, turnul este deschis publicului și dispune de 186 de trepte care trebuie urcate pentru a te bucura de priveliște oferită de platforma de observație.

9. Teatrul Național

Teatrul Național este unul din simbolurile identității naționale a Cehiei, cu o tradiție de peste 130 de ani. A fost construit din banii donați de cetățeni între anii 1868-1881. De asemenea, este locul unde poți urmări poate cele mai bune spectacole de teatru, balet și operă.

10. Piața Centrului Vechi

Centrul Vechi este una dintre cele mai animate zone ale orașului Praga și locul unde găsești multe altracții turistice. Printre acestea se numără Biserica Sfintei Fecioare din Tyn și Ceasul astronomic. Pe lângă acestea, se găsesc o mulțime de restaurante, magazine și chiar galerii de artă. Este motivul pentru care zilnic acest loc este plin de turiști și nu numai.

Află mai multe despre Centrul Vechi din Praga din următorul clip video:

11. Catedrala Sfântului Vitus

Este cela mai importantp catedrale mitropolitană romano-catolică din Praga. A fost construită la inițiativa împăratului Carol al IV-lea, iar elementele sale arhitecturale fermecătoare aparțin stilului gotic.

Poți afla mai multe despre această catedrală în urmăorul clip video: