Este obligatoriu să ai cel puțin o vacanță pe an, dacă vrei să fii un angajat care dă randament, dar și un om mulțumit și fericit cu viața lui. Specialiştii recomandă 4 vacanțe pe an, pentru a-ţi încărca bateriile şi a nu ajunge la epuizare. dar dacă nu ţi se pare realizabil, asigură-te că atunci când eşti liber, te deconectezi total de stresul şi grijile de la birou. Află, în continuare, cât de simplu este să faci asta.

 1. Discută cu colegii tăi înainte de a stabili perioada de concediu și luați decizia împreună

Într-adevăr, alegerea perioadei în care pleci în concediu ar trebui să îți aparțină, însă dacă vrei să fii sigur că nu te va deranja nimeni de la serviciu, este bine ca perioada să fie aleasă în urma unei discuții cu întreaga echipă. În acest fel, te asiguri că persoanele care îți pot ține locul cât ești plecat nu vor fi în concediu în același interval.

 1. Împarte atribuțiile tale colegilor

În primul rând, înainte de a pleca în vacanță, fă-ți o listă de sarcini: unele lucruri trebuie făcute înainte de a pleca în vacanță, altele pot fi făcute de colegi în locul tău, altele pot fi amânate până când revii.  După ce faci această listă, stabilește și care sunt colegii pe care te poți baza şi discută cu ei. Oferă-le ponturi care să îi ajute să facă față mai ușor, eventual fă-le un plan organizat pe pași, astfel încât să știe exact cum să procedeze în diverse situații, fără să fie necesar să te deranjeze telefonic sau pe email.

Stabilește, pentru situațiile urgente, un interval orar în care te pot deranja cu telefoane, astfel încât să fie, totuși, posibil să te contacteze la nevoie.

 1. Pregătește un plan de rezervă

Încearcă să previi unele situații ce pot apărea și fă un plan de rezervă pentru colegii care îți țin locul. În acest fel, aceștia vor fi acoperiți în cazul în care nu vor reuși să te contacteze în unele situații limită.

 1. Setează un mesaj “out of office” pentru persoanele care îți trimit mail

În mod cert vei primi mailuri în timpul vacanței, de aceea este indicat sa setezi un mesaj automat, pe care îl vor primi toți cei care îți scriu în această perioadă.

Un asemenea mesaj trebuie să aibă următoarea structură:

 • Începi prin a mulțumi pentru mailul trimis;
 • Specifici că ești plecat în vacanță, precum și perioada în care vei lipsi;
 • Îndrumi expeditorul către colegul care îți ține locul pe perioada vacanței, oferind datele de contact ale acestuia – este indicat să specifici și funcția celui care te înlocuiește.
 1. Nu îți planifica nimic important în primele zile petrecute la birou

Dacă ai cum să faci asta, evită să îți stabilești întâlniri importante și ședințe în primele zile de după concediu. Dă-ți voie mai întâi să te pui la punct cu toate lucrurile care s-au petrecut în lipsa ta și să reintri în starea de alertă. Altfel nu vei reuși să te concentrezi, nu vei da randament și te vei simți copleșită încă din prima zi, ceea ce înseamnă că efectele benefice ale vacanței vor fi date uitării imediat.

 1. Nu lăsa totul pe ultima zi petrecută la birou

Tentația de a încerca să rezolvi sute de lucruri în ultima zi petrecută la birou, înainte de vacanță, este foarte mare. Încearcă să nu cazi în această capcană, pentru că vei pleca cu senzația că mai ai foarte multe lucruri de făcut. Totodată, agitația și stresul cauzate de programul încărcat te vor face să fii neliniștit în primele zile de vacanță. Fă un efort și pune totul la punct cu o săptămână înainte de a intra în concediu.

 1. În prima zi de vacanță, oprește notificările de pe telefon

Este greu să te deconectezi complet de la tot ce se petrece în viața ta, fie doar și pentru 1-2 săptămâni. Însă dacă vrei să te bucuri de o vacanță cu adevărat relaxantă, este necesar să o faci. În prima zi de vacanță, chiar înainte de a porni la drum, oprește notificările pentru mail-uri, mesaje ori canalele de social media. Stabilește maximum două intervale orare pe zi în care ai voie să îți verifici mesajele și nu te abate de la acestea. Altfel, riști să pierzi momente frumoase pentru că stai cu ochii lipiți de telefon.

 1. Nu îți da voie să îți faci griji legate de job

Dacă te surprinzi gândindu-te la lucrurile care se petrec la birou ori îți faci scenarii despre tot ce ar putea merge prost, înseamnă că îți irosești vacanța. Ar fi păcat să faci asta, așa că de fiecare dată când apar asemenea gânduri, înlătură-le rapid.

În vacanță nu ai voie să iei cu tine grijile de la locul de muncă, ci trebuie doar să te bucuri de timpul liber petrecut în compania celor dragi. Restul nu ar mai trebui să conteze… măcar pentru câteva zile.

 1. Nu lucra în vacanță

Poate că vor fi zile în care te trezești cu noaptea în cap și toți ceilalți dorm. Orice ai face, nu deschide laptopul pentru a lucra puțin pentru că, fără să vrei, stresul te va copleși mai repede decât ai crede. Lucrează în vacanță numai dacă este absolut necesar – dacă ești sincer cu tine, îți vei da seama că rareori este vorba despre ceva cu adevărat urgent.

 1. Bucură-te de zilele libere

Dacă îți faci un scop din a te bucura de zilele libere, nimic nu va reuși să te streseze, nici măcar colegii care te sună când îți este lumea mai dragă.