Unul dintre avantajele călătoriilor este faptul că poţi explora originile unui anumit loc. În plus, contactul cu o altă cultură te ajută să o înţelegi mai bine pe a ta. Află care sunt cele mai frumoase oraşe istorice pe care să le descoperi în 2020.

1. Cuzco, Peru

Aflat în inima munţilor Anzi, Cuzco a fost, cândva, capitala Imperiului Incaş. Nu se cunosc foarte multe despre originile sale, dar a fost ridicat cu o planificare urbană în minte. Oraşul a fost de la început avansat atât economic, cât şi administrativ. Oamenii plăteau taxe, iar oficialităţile foloseau banii, pentru a construi infrastructură şi a asigura hrana şi securitatea comunităţii în vremuri grele. A fost, de asemenea, un centru matematic, astronomic şi al sistemului calendaristic. Multe ruine se află la ieşirea oraşului modern, aşa că fii sigur că vei avea ce să descoperi, dacă vei porni într-o astfel de aventură.

2. Atena, Grecia

Fără îndoială, Atena a jucat un rol esenţial în apariţia lumii moderne şi transformarea ei în ce este astăzi. În 1.400 î. Hr, acest oraş istoric era, deja, un centru important al Lumii Antice. Teatrul, literatura, filosofia şi ştiinţa sunt patru domenii care s-au dezvoltat în Atena, iar oraşul este, în continuare, o metropolă cunoscută în lumea întreagă pentru viaţa culturală, media, divertismentul, comerţul şi finanţele.

3. Alexandria, Egipt

Încă înainte ca Alexandru cel Mare să fondeze oraşul, în 331 î. Hr., Alexandria era un loc extrem de important, datorită poziţiei sale în Delta Nilului. În Antichitate, acest oraş era un centru cultural al lumii, găzduind cea mai mare Bibliotecă din lume. Tot aici studia Eratostene, cel care a calculat circumferinţa Pământului şi a demonstrat că acesta este sferic. Din păcate, Biblioteca din Alexandria a ars în timpul unui incendiu declanşat de Cezar. Chiar şi aşa, ai ce să vezi, dacă ajungi aici. Te vei plimba pe străzile pline de istorie şi vei vedea locul în care estul a întâlnit vestul pentru a clădi lumea de azi.

4. Praga, Republica Cehă

Praga este unul dintre cel mai bine păstrate oraşe istorice din Europa. Printre cele mai faimoase nume de aici se află scriitorul Franz Kafka şi artistul Alphonse Mucha, dar şi Mozar iubea să vină aici.

Oraşul are un aer boem şi a găzduit una dintre cele mai mari comunităţi evreieşti. Tot aici vei putea vedea cel mai vechi ceas astronomic care încă funcţionează, Castelul şi taverna în care este produsă berea Pilsner.

Praga a fost parte a Imperiului Austro-Ungar şi membră al Blocului Sovietic. Republica Cehă este, acum, un stat independent, iar capitala sa s-a transformat într-un oraş chic, cu o viaţa culturală activă şi un centru comercial foarte mare.

5. Varanasi, India

Varanasi este unul dintre cele mai vechi oraşe din lume, datând încă din anul 11 î. Hr. Se află pe râul Gange, în statul Uttar Pradesh, şi mulţi oameni sunt înmormântaţi aici, deoarece legenda spune că cei care mor aici vor trăi viaţă veşnică.

Varanasi găzduieşte, de asemenea, multe temple, fiind unul dintre cele şapte oraşe hinduse sfinte. Nu te gândi, însă, că este doar un loc religios, pentru că vei descoperi o zonă vibrantă şi colorată. Îndrăzneşte să participi la unul dintre ritualurile de înmormântare şi rătăceşte fără destinaţie pe străduţele din acest oraş istoric.

6. Beijing, China

Beijing este mai vechi de 3000 de ani, dar a jucat un rol foarte important în istoria Chinei. Aici au locuit dinastiile Ming şi Qing, iar în timpul Revoluţiei Comuniste Chineze a devenit capitală.

În Beijing vei putea vizita Oraşul Interzis, palatul Dinastiei Qing, multe temple interesante şi te vei putea plimba pe Marele Zid Chinezesc.

7. Istanbul, Turcia

Istanbul a fost, cândva, capitala Imperiului Bizantin, când se numea Constantinopol, şi era o oprire importantă în Drumul Mătăsii. Datorită aşezării sale centrale, între Est şi Vest, cele mai multe civilizaţii clasice au influenţat dezovltarea oraşului.

8. Berlin, Germania

Dacă ajungi aici, trebuie să citeşti un pic şi printre rânduri, pe măsură ce descoperi oraşul. Istoria Berlinului este ceva ce simţi, mai mult decât vezi, şi fiecare loc te va face să îţi aminteşti ce s-a întâmplat acolo.

Berlin a fost capitala Germaniei Naziste, dar înainte de asta, a găzduit mari gânditori, precum Marx, Einstein şi mulţi alţii.       Esenţa sa a apărut odată cu istoria, pe măsură ce locuitorii săi au dezvoltat o contracultură şi viaţa de noapte care l-au făcut atât de celebru.

9.  Cartagina, Tunisia

Se presupune că Regina Didona a fenicienilor a fondat Cartagina în jurul anului 900 î. Hr. Romanii au ruinat Imperiul Cartaginez în urma războaielor punice, dar conştientizând importanţa acestui oraş, datorită locaţiei strategice, Iulius Cezar a decis să îl reînvie. Aici vei descoperi multe ruine, inclusiv băi romane şi portul care îţi va dezvălui marea printr-un unghi unic.

10. Boston, SUA

Boston este unul dintre cele mai vechi oraşe din SUA. Istoric vorbind, este căminul elitei intelectuale, iar Universitatea Harvard a fost fondată aici. Astăzi este un centru universitar important, multe universităţi având sedii aici.

Din punct de vedere politic, Boston a fost un loc important pentru Revoluţia Americii, iar astăzi a devenit un oraş modern şi inovator.