Vrei să te bucuri de atmosfera de sărbătoare precum un copil? Târgurile de Crăciun de la Viena îți oferă această posibilitate. Tot ce trebuie să faci este să te informezi înainte de a pleca, să îți faci bagajele și să te lași cuprins de spiritul Crăciunului.

Luminițe multicolore, tarabe cu suveniruri și cadouri de Crăciun, miros de vin fiert și turtă dulce, precum și colindători și Moși Crăciuni – toate acestea dau un farmec aparte Tărgurilor de Crăciun de la Viena. Dacă ești un iubitor al sărbătorilor de iarnă, e musai să trăiești această experiență. Dacă ai și copii, atunci vacanța va fi una pe cinste, apreciată de toată lumea în egală măsură.

În Viena nu există un singur Târg de Crăciun, ci mai multe. În fiecare piață din oraș, precum și în alte puncte cheie cum ar fi unele obiective turistice, se organizează un târg de Crăciun. Așadar, la tot pasul vei regăsi atmosfera feerică specifică sărbătorilor de iarnă. Cel mai mare și popular târg este însă cel din fața primăriei orașului – Wiener Weihnachtstraum-Vienna Christmas Dream.

Târgurile de Crăciun debutează la mijlocul lunii noiembrie și se încheie, de cele mai multe ori, în ianuarie, după sărbători. Așadar, dacă vrei să te bucuri de atmosfera unui Târg de Crăciun vienez, o poți face încă din luna noiembrie. Mulți români aleg să descopere târgurile de Crăciun din Viena în mini-vacanța de 1 decembrie.

Ce trebuie să știi despre Târgul de Crăciun de la Viena

Începe la jumătatea lunii noiembrie, dar dacă nu programezi vacanța din timp, poți rămâne fără cazare – târgul își deschide porțile după jumătatea lunii noiembrie, însă vacanța ar trebui planificată din timp. Foarte mulți turiști vin în acea perioadă în Viena pentru aceste târguri, așa că unitățile de cazare pot fi deja ocupate. Pentru a găsi o cazare decentă, la un preț rezonabil, ar trebui să faci rezervările încă din septembrie ori de la începutul lunii noiembrie.

Pe lângă târgul principal, din fața primăriei, vei mai descoperi încă cel puțin 10 în Viena – orașul pune la dispoziție mai multe târguri de Crăciun, care se desfășoară în punctele cheie: Piața Maria Tereza, în fața Palatului Schonbrunn, în campusul Universității Viena, în Piața de Advent Am Hof, în Spittelberg, în Risenradplatz, în Stephansplatz ori în Michaelerplatz. Dacă petreci mai multe zile în Viena, ar fi păcat să nu vizitezi și alte târguri, în afară de cel din fața primăriei.

Weihnachtspunsch, cea mai iubită băutură de la Târgul de Crăciun – acest punch făcut din vin fiert, rom și mirodenii este specific sărbătorilor de iarnă vieneze. Bineînțeles, la Tărgul de Crăciun este vedeta, fiind alegerea tuturor celor care vor să se încălzească cu o băutură fierbinte și gustoasă. Nu rata ocazia de a bea o cană de weiknachtspunsch dacă ai ocazia să ajungi la târguri specifice în perioada Crăciunului. Această băutură este servită în căni de ceramică, pentru care se plătește garanție de câțiva euro, garanție pe care o primești înapoi când returnezi cana. Poți păstra însă această cană pe post de suvenir.

Poți participa la concerte de colinde – diverse coruri țin recitaluri în perioada Crăciunului, atât la târgurile de Crăcin, cât și în biserici și catedrale. Dacă ajungi în Viena pentru târgurile de iarnă, e păcat să nu participi la un asemenea concert.

Luminițele de pe Graben and Kartner Strasse nu trebuie ratate – niciun alt bulevard din Viena nu e mai impresionant în perioada Crăciunului decât Graben and Kartner Strasse. Fă o plimbare după lăsarea întunericului și vei simți că faci parte dintr-un basm.

E obligatoriu să mănânci castane coapte – gustarea vedetă de la tarabele din Târgul de Crăciun de la Viena sunt castanele coapte. Asigură-te că mănânci cel puțin o porție.

Aici găsești cel mai buni cărnați vienezi – dacă ți se face foame, nimic nu e mai indicat la Târgul de Crăciun decât o porție de cârnați calzi, servită cu varză murată.

Langoșele nu trebuie ratate – dacă îți plac langoșele, te vei simți minunat la Tărgul de Crăciun de la Viena. Găsești cu brânză, cu usturoi și cu muuulte alte topping-uri.

E posibil să fie foarte frig, deci îmbracă-te bine – în Viena lunile de iarnă sunt geroase așa că dacă vrei să te bucuri din plin de experiența aceasta, e obligatoriu să te îmbraci adecvat. Geaca groasă, mănușile, fularul și căciula sunt obligatorii.

Parcările din centru sunt foarte scumpe – dacă mergi cu mașina la Târgul de Crăciun, așteaptă-te să plătești destul de mult pentru parcare întrucât prețurile sunt destul de piperate.