O sumedenie de locuri frumoase sunt de vizitat în Brașov. Orașul se numără printre destinațiile favorite ale românilor, și asta nu numai pentru că se află la mai puțin de 3 ore și jumătate distanță de Capitală, ci și pentru că este împânzit de atracții turistice. Iată ce locuri nu trebuie să ratezi, dacă ajungi în Brașov!

Despre Brașov

Localizat în regiunea Transilvania, Brașovul este atestat documentar din anul 1252 – pe atunci purta însă denumirile de Kronstadt în germană sau Corona în latină. Fondat în anul 1211 de către cavalerii teutoni, orașul a fost apoi colonizat de către saxonii din Transilvania, de aici și influențele gotice din arhitectura orașului. Elemente baroce, dar și din perioada renascentistă, pot fi de asemenea observate pe clădirile emblematice ale orașului.

Brașovul este vizitat de turiști tot anul – în sezonul cald pentru obiectivele turistice și pentru drumețiile din jurul orașului, iar în sezonul rece pentru sporturile de iarnă – pârtia de la Poiana Brașov este una dintre preferatele schiorilor.

Obiective turistice în Brașov

 1. Biserica Neagră

biseriva-neagra-locuri-de-vizitat-brasov

Foto: Instagram

Obiectivul turistic reprezentativ pentru orașul Brașov este Biserica Neagră. Aceasta a fost construită de către comunitatea nemților stabiliți în acest oraș în timpul secolului al XV-lea și este una dintre cele mai impresionante biserici cu arhitectură gotică din Estul Europei. Este, totodată, și cea mai mare biserică din România. Începând cu secolul al XVI-lea, aceasta a fost preluată de la catolici de către luterani și aparține acestui cult și în zilele noastre.

Fie că mergi într-o vacanță în Brașov, fie că ești doar în trecere prin acest oraș din Transilvania, este obligatoriu să vizitezi Biserica Neagră din centrul orașului.

 1. Casa Negustorilor

locuri de vizitat brasov

Foto: Instagram

Cunoscută de localnici mai degrabă sub denumirea de Casa Hirscher, această construcție merită vizitată în timpul plimbărilor la pas prin centrul istoric al Brașovului. Ridicată în perioada 1541-1547, această clădire a avut rolul de centru comercial pentru bresle precum cea a cojocarilor și a cizmarilor.

Casa Negustorilor a fost declarată monument istoric și păstrează ceva din izul vremurilor de odinioară. De aceea ar fi păcat să nu o vizitezi, mai ales că găzduiește galerii comerciale, cafenele și un restaurant, așa că poți beneficia de o experiență completă în timpul vizitei.

 1. Strada Sforii

locuri de vizitat brasov

Foto: Instagram

Cu o lungime de 80 de metri și o lățime de cel mult 135 cm, această stradă este una dintre cele mai înguste străzi din Europa. Se numără printre cele mai apreciate locuri din Brașov de către turiști, fiind adesea pozată pentru rețele precum Instagram sau Facebook.

Dacă suferi de claustrofobie nu trebuie să eviți această stradă – fiind destul de scurtă, vei vedea “luminița de la capătul tunelului” și nu vei simți că te sufoci.

 1. Muntele Tâmpa

Foto: Instagram

Acesta poate fi admirat din Piața Sfatului, însă ar fi păcat să ajungi în Brașov și să nu faci o scurtă drumeție până în cel mai înalt punct din oraș. Muntele Tâmpa îți oferă o priveliște panoramică asupra orașului, iar vestea bună este că traseul este unul destul de ușor, putând fi străbătut fără echipament de munte. Cei mai comozi din fire pot ajunge pe munte și cu ajutorul telecabinei.

 1. Muzeul Prima Școală Românească

Foto: Instagram

Amplasat în incinta curții Bisericii Sfântul Nicolae din Brașov, acest muzeu nu se bucură de popularitatea pe care o merită. Clădirea primei școli în care s-a predat vreodată limba română în anul 1583 datează de la 1760. Sălile clădirii, precum și manuscrisele te vor impresiona în mod cert, așa că ar fi păcat să ratezi un asemenea obiectiv turistic.

 1. Bastionul Țesătorilor

Foto: Instagram

La poalele muntelui Tâmpa, în partea sud-vestică a cetății Brașov, se află Bastionul Țesătorilor, a cărui construcție a început în anul 1421. Clădirea a fost restaurată în anul 1910, iar de atunci a devenit și muzeu. Dacă ajungi aici, poți vedea expoziția permanentă “Cetatea Brașovului și fortificațiile din Țara Bârsei” și totodată te poți bucura de macheta Cetății Brașov, care datează din anul 1896.

 1. Piața Sfatului

Foto: Instagram

Piața Sfatului găzduiește unele dintre cele mai populare locuri de văzut din Brașov, dar totodată păstrează și din atmosfera specifică așezărilor germane din alte vremuri. O plimbare prin piața centrală a orașului de la poalele muntelui Tâmpa nu poate lipsi din itinerarul tău de vacanță.

 1. Sinagoga Neologă din Brașov

Sinagoga - locuri de vizitat in Brasov

Foto: Instagram

Lăcaș de cult evreiesc ridicat în perioada 1899-1901, sinagoga aceasta are o arhitectură neogotică cu accente maure, care te va fascina din prima clipă.

În anul 2001, clădirea a fost renovată cu ocazia celebrării a 100 de ani de existență. Comunitatea evreiască din Brașov, nu foarte numeroasă ce-i drept, încă folosește această sinagogă pe post de lăcaș de cult.

 1. Poarta Ecaterinei

Podul Ecaterinei Brasov

Foto: Instagram

Poarta Ecaterinei a fost construită pentru a permite accesul șcheilor în Cetatea Brașovului. Șcheii erau emigranții bulgari care s-au așezat în cartierul ortodocșilor din Brașov în secolul al XIV-lea. Această construcție, dintre toate clădirile istorice ale Brașovului, și-a păstrat aspectul original cel mai bine până în zilele noastre. Turnul porții găzduiește expoziții de artă și istorie, deci nu uita să îl incluzi în lista de locuri de vizitat în Brașov.

 1. Cetățuia de pe Strajă

Locuri de vizitat in Brasov

Foto: Instagram

Dealul Cetății a fost, pe vremuri, un important punct de apărare din afara Cetății Brașovului. Pe acest deal a fost ridicat, în anul 1524, turnul de veghe în formă de potcoavă, care mai târziu a fost completat cu un bastion cu 4 turnuri de lemn. În timp, Cetățuia a suferit o mulțime de modificări, iar după ultima restaurare a fost transfomată într-un complex turistic cu specific medieval, care poate fi vizitat în fiecare zi între orele 9-19.

Cele mai instagramabile locuri din orașul Brașov

tampa_brasov

Foto: Pinterest

Pe lângă obiectivele turistice menționate mai sus, care sunt ideale pentru sesiuni foto, fie ele realizate de amatori sau de profesioniști, orașul Brașov se laudă și cu alte locuri de vizitat cu aparatul foto în mână.

Muntele Tâmpa, care aparține de masivul Postăvaru, este locul din care poți face cele mai reușite poze cu panorama orașului Brașov.

Și Biserica Sfânta Treime-Grecească din Brașov, cunoscută de către localnici sub denumirea de Biserica Grecilor, merită fotografiată și postată. Are o arhitectură și picturi într-un contrast ușor de observat cu celelalte locașuri de cult ale orașului.

Aleea “După Ziduri” nu se află în itinerariul turiștilor și este păcat. Această alee te va conduce de-a lungul unei laturi fortificate a Cetății Brașovului. În capăt vei descoperi Turnul Negru, care datează din secolul al XV-lea, dar și Turnul Alb. Poți face niște fotografii extrem de diferite în această zonă.

Atracții turistice în împrejurimile orașului Brașov

Dacă petreci o vacanță de mai multe zile în Brașov, ar fi păcat să nu explorezi și împrejurimile acestui oraș, mai ales dacă ești cu mașina personală și ai libertate de mișcare întrucât sunt o mulțime de locuri frumoase de vizitat și în afara orașului.

Pe lângă stațiunea Poiana Brașov, îți poți îndrepta atenția și către orașul Râșnov, cu cetatea care poartă același nume și care merită vizitată. Dacă ești cu copiii, nu rata nici Dino Park din Râșnov, în mod cert cei mici vor fi fascinați. Tot pentru cetatea sa impresionantă merită să vizitezi și orașul Făgăraș, chiar dacă îți va lua o oră să ajungi din Brașov.

În cazul în care turismul rural te atrage, încearcă și o plimbare în zona Bran-Moeciu – în mod cert vei fi încântat.

Tradiții și obiceiuri Brașov

Tradițiile sunt încă apreciate în Brașov, iar multe dintre ele sunt etalate cu ocazia sărbătorilor ori a unor evenimente speciale. De pildă, Zilele Brașovului și Sărbătoarea Junilor oferă atât localnicilor, cât și turiștilor, prilejul să se bucure de datini de mult timp date uitării. În prima duminică după Paște are loc Parada Junilor, care pornesc din cartierul Șchei și din centrul vechi către Pietrele lui Solomon. Bineînțeles, aceștia sunt îmbrăcați în straie de sărbătoare, tradiționale, și călăresc cai împodobiți la fel de frumos. Odată încheiată parada, se încing hore, se aruncă buzdugane și se desfășoară o serie de manifestații. În aceeași perioada sunt și Zilele Orașului Brașov, de aceea în centrul orașului au loc o serie de evenimente culturale, concerte și târguri.

Și în perioada sărbătorilor de iarnă datinile vechi de secole sunt readuse la viață de către brașoveni. De pildă, mersul cu “Capra” la colindat în zilele de Crăciun, precum și mersul cu “Ursul” încă se practică.

Și din punct de vedere cultural orașul Brașov este unul activ, aici având loc anual festivaluri precum Festivalul de dramaturgie contemporană, Jazz&Blues Festival ori Festivalul Internațional de Operă, Operetă și Balet.

Știați că…?

 • În centrul Brașovului, pe vremuri, au fost executate peste 100 de sentințe de către călăii orașului? Era vorba atât despre spânzurări și arderi pe rug, cât și despre biciuiri și tăieri de ureche.
 • Orașul are o rețea secretă de tuneluri și grote a căror origine și scop nu au fost determinate încă?
 • A fost redenumit, pentru o scurtă perioadă, Stalin?
 • Prima fabrică de hârtie din România a fost înființată în anul 1546 în Brașov?

Restaurante apreciate de turiști

Fiind un oraș turistic, Brașovul se mândrește cu multe restaurante renumite atât pentru bucatele servite, cât și pentru clădirile în care se află ori pentru modul în care sunt serviți clienții. Iată 5 dintre restaurantele preferate de turiștii care ajung în Brașov:

Sergiana, Strada Mureșenilor 28

Restaurantele din grupul Sergiana se diferențiază prin faptul că servesc preparate gătite cu produse din fermele proprii. Bucatele tradițional ardelenești, dar și cele din bucătăria ungurească fac deliciul clienților. Dacă ești prin Brașov și vrei să mănânci preparate tradiționale, încearcă Sergiana.

La Ceaun, Strada Michael Weiss 27

Meniul acestui restaurant nu este extrem de variat – vei regăsi puține feluri de mâncare, toate tradiționale și gătite ca la mama acasă. Este un restaurant în care vei mânca bine, la un preț mai mult decât decent.

Casa Hirscher, Piața Sfatului 12-14

Dacă visezi mai degrabă la fine dining decât la bucate românești, Casa Hrischer este restaurantul la care trebuie să servești masa – specificul său este italian. Pe lângă experiența culinară de nota 10, te va impresiona și clădirea care găzduiește restaurantul. Casa Negustorilor este un monument de arhitectură ridicat în perioada 1541-1547 cu scopul de a fi loc de desfacere pentru mărfuri – în special încălțări și cojoace.

Bella Musica, Piața Sfatului 19

Restaurantul Bella Musica se regăsește, de asemenea, printre favoritele turiștilor asta pentru că este amplasat într-o clădire istorică, ce datează din secolul al XVI-lea. În meniu vei găsi atât preparate românești, cât și ungurești sau chiar mexicane.

Dei Frati, Piața George Enescu

Acest bistro micuț se mândrește cu cele mai apreciate paste din tot orașul. Așadar, dacă poftești la o porție de paste homemade, ca la ele acasă, ar trebui să rezervi o masă aici.

Dacă ai ales ca destinație de vacanță orașul Brașov, să știi că nu te vei plictisi, oricât de lungă ar fi vacanța ta, întrucât sunt o mulțime de locuri de vizitat.