Cele mai aglomerate destinații din lume se numără, bineînțeles, și printre cele mai populare, așa că sigur se află și pe lista ta de locuri pe care vrei să le vezi o dată în viață. Gândește-te de două ori înainte de a îți planifica o vacanță aici, mai ales în plin sezon turistic, pentru că este posibil ca supraaglomerarea să îți distrugă relaxarea.

Destinații aglomerate, pe care localnicii și-ar dori să le eviți

1. Barcelona, Spania, este una dintre destinațiile aglomerate, preferate de către turiștii din întreaga lume. Fiind cel mai vizitat oraș din Spania, Barcelona este copleșită de numărul mare de vizitatori, mai ales în perioada vacanței de vară. Cu toate că pentru economia orașului interesul arătat de turiști este mai mult decât benefic, cetățenii au adus adesea în discuție o limitare a numărului de turiști care vin în același timp în orașul spaniol.                                                                                                                 

Foto: Pinterest

2. Cinque Terre, Italia, a impus deja restricții la capitolul număr de vizitatori permiși anual în interiorul zonei de interes pentru turiști. Limita este de 1,5 milioane de oameni pe an, întrucât infrastructura celor 5 sate pescărești nu permite o aglomerare mai mare. Planul autorităților este ca imediat ce se atinge pragul de 1,5 milioane, căile de acces dintre cele 5 localități să fie închise.

Foto: Pinterest

3. Santorini, Grecia, a devenit o destinație extrem de populară mai ales de când Instagram-ul a atins un număr foarte mare de utilizatori. Pozele cu peisaje din Santorini încărcate pe această rețea de socializare au contribuit la creșterea popularității insulei. Un număr foarte mare de turiști de pe vasele de croazieră aglomerează insula mai ales pe timpul lunilor de vară. Pentru a reduce impactul negativ al suprapopulării cu turiști, autoritățile din port au decis să limiteze numărul de persoane care pătrund zilnic pe cale maritimă pe insulă la nu mai mult de 8000. Această restricționare ar reduce cu până la 20% aglomerația. Localnicii sunt, însă, de părere că numărul de vizitatori ar trebui să fie mult mai mic, astfel încât farmecul insulei să nu fie afectat de supraaglomerare.

Foto: Pinterest

4. Veneția, Italia, este o altă destinație populară sufocată de turiști. Cetățenii care locuiesc în Veneția sunt nemulțumiți de faptul că sunt zile în care acest oraș este luat cu asalt de peste 80.000 de turiști. Din cauza faptului că supraaglomerarea contribuie la scufundarea treptată a Veneției, cauzată în mare parte de creșterea nivelului mării și a indundațiilor, autoritățile iau în calcul impunerea unei limite zilnice de turiști.

Foto: Pinterest

5. Machu Picchu, Peru, se regăsește pe lista destinațiilor extrem de aglomerate. Numărul de vizitatori pe zi poate atinge 2500 de oameni, care își cumpără bilete în avans pentru a vizita celebrul oraș. În lunile de vară, autoritățile sunt nemulțumite de impactul negativ pe care îl are numărul mare de vizitatori asupra autenticității locului.

Foto: Pinterest

6. Bali, Indonezia, este o destinație pentru care turismul este esențial, acesta contribuind la creșterea economiei locale, care este destul de problematică. Însă localnicii au observat că pe măsură ce numărul de turiști crește, crește și cantitatea de gunoaie aruncate pe insulă.

Foto: Pinterest

7. Dubai, Emiratele Arabe Unite, a ajuns recent în topul celor mai vizitate orașe din lume, fiind totodată și pe lista de destinații aglomerate. Mai mult decât atât, statisticile arată și că în Dubai oamenii cheltuie mai mult decât în alte destinații turistice – dacă un turist în Paris cheltuie, în medie, 296 de dolari pe zi, în Dubai, costurile medii pentru un turist ating suma de 553 de dolari. Vestea proastă este că locuitorii Dubaiului nu sunt deloc încântați de aglomerația creată de valurile mari de turiști, care afectează traficul, dar și viața socială a acestora.

Foto: Pinterest

8. Dubrovnik, Croația, este o destinație turistică a cărei popularitate a crescut odată cu lansarea serialului HBO “Game of Thrones”, care a fost filmat în mare parte în cetatea orașului. Localnicii au început să fie deranjați de numărul mare de turiști care se îmbrâncesc pentru a obține un selfie mai reușit și care aglomerează magazinele locale.

Foto: Pinterest

9. Maya Bay, Thailanda, este o plajă de pe insula Phi Phi Leh, devenită populară după filmarea lungmetrajului “The Beach”, în care Leonardo DiCaprio a avut rolul principal. Din cauza supraaglomerării – erau zile în plin sezon în care numărul de turiști ajungea la 5000, ecosistemul a fost afectat, ceea ce înseamnă că o mare parte a coralilor a dispărut. Întrucât autoritățile locale doresc refacerea recifului de corali până în anul 2021, accesul turiștilor este interzis pe această plajă. După redeschidere, numărul vizitatorilor va fi restricționat, iar ancorarea bărcilor în apele golfului va fi interzisă.

Foto: Pinterest

10. Hallstatt, Austria, este un sat din zona montană a Austriei, care a devenit faimos după ce a fost intens promovat pe Instagram. Fiind o localitate mică, acesta a fost copleșit de numărul mare de turiști, iar localnicii se simt sufocați de aglomerația creată.

Foto: Pinterest

Nu trebuie să te descurajezi, dacă ai de gând să vizitezi una dintre aceste destinații aglomerate – nu degeaba sunt atât de aglomerate, în mod cert sunt deosebite. Însă dacă vrei să te poți bucura în tihnă de vacanță, alege perioade în afara sezonului.