Patriotismul nu este numai iubirea pământului în care te-ai născut ci, mai ales, iubirea trecutului, fără de care nu există iubire de ţară. – Mihai Eminescu

Sursa: Google Images

Fiind la doar o zi depărtare de Centenarul Marii Uniri de la 1918, toți românii ar trebui să îşi amintească momentele istorice care au dus la conturarea entității statale numite România.

1 decembrie 1918 are o însemnătate specială în societatea noastră, fiind data la care Marea Adunare de la Alba-Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, astfel cerându-se un singur stat naţional. Scriitorul Emil Isac a descris acea dimineață astfel: ,,Se ivesc zorile. Ninge lin. Pe străzi defilează legiunea română, precedată de fanfara minerilor și a ofițerilor. Este o demonstrație cum nu s-a mai văzut vreodată, pe care niciun om de cultură nu se poate reține să nu o admire… Niciodată n-am văzut o asemenea masă de țărani. Este puterea ancestrală care defilează. Și toată lumea cântă… Masele așteaptă… unduindu-se ca un val puternic de oameni. Câteva momente și începe istoria…”

Sursa: Google Images

Adunarea Naţională de la Alba Iulia a adoptat o rezoluţie în care se atesta unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

În anul 2018 se împlinesc 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român. Comemorarea Centenarului României, mai presus de a fi o sărbătoare plină de veselie, trebuie să fie și un motiv de reflecție și de conștientizare a faptului că trebuie să ducem mai departe moștenirea pe care am primit-o de la românii din ziua de grație 1 decembrie, și mai ales să susținem efortul generațiilor trecute de a trăi împreună într-un singur stat, ROMÂNIA.

Sursa: Google Images

“România nu s-a putut articula temeinic nici pe o suveranitate puternică până când nu a reuşit, în 1918, să aducă cu mare noroc şi Basarabia, Transilvania cu Bucovina, Banatul, Crişana şi Maramureşul” – Adrian Majuru

Ziua națională este sarbătorită în București anual începând cu ora 10:00  în Piața Arcului de Triumf și pe bulevardul Kiseleff. Ceremonia oficială este deschisă de președintele țării care depune o coroană de flori în Piața Arcului de Triumf, după care urmează defilarea tehnicii de luptă și a militarilor.

Sursa: Google Images

Această manifestare este un omagiu adus celor ce s-au jertfit, care au arătat spirit de sacrificiu și care au pus interesul național mai presus de cel personal.